A szavak erejéről a Mórában

A Győri Szolgáltatási SZC Móra Ferenc Általános Iskolája és Szakgimnáziuma 27. alkalommal rendezte meg a Móra Ferenc Novellaelemző és Fogalmazási Versenyét. Az intézmény 27 évvel ezelőtt azzal a céllal hirdette meg ezt a rendezvényt, hogy az irodalom iránt fogékony középiskolásokat megszólítsa. A 25. évben változtatott az iskola az alapkoncepción, és a XIX-XX. század fordulójának novellisztikája helyett a kortárs magyar irodalom felé irányította a figyelmet. Így a 2019/2020. tanévben Parti Nagy Lajos Kossuth-díjas író művészete került a fókuszba. Az első forduló feladata a szerző egyik mesenovellájának értelmező bemutatása volt. Erre a megmérettetésre közel száz versenyző küldte el a pályaművét Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Fejér, Komárom-Esztergom megyéből, Budapestről, a Felvidékről és Erdélyből. A legjobb 25 esszéíró vehetett részt a döntőben, ahol saját szöveget kellett alkotni megadott szempont alapján, és ezt elő is kellett adni a befogadók, a versenytársak, a közönség és a zsűri előtt, azaz a műalkotás célba is ért, hiszen az alkotótól eljutott a befogadóhoz.

Az ünnepélyes döntő hangulatát emelte az a rövid műsor, melyet a mórás diákok adtak elő Parti Nagy Lajos műveit adaptálva, illetve az, hogy a zsűriben a kortárs irodalom kiváló képviselője is helyet foglalt. A résztvevőknek életre szóló élményt jelentett, hogy jutalmukat Parti Nagy Lajostól vehették át, aki dedikálta is műveit.

A versenyt megelőzően az irodalomról, saját műveiről, az olvasásáról is beszélt Parti Nagy Lajos rendhagyó irodalomóra keretében a Révai-gimnáziumban és a Móra-iskolában.

A verseny díjazottjai: 1. Galgán Anna – Révai Miklós Gimnázium, Győr (felkészítő tanára: Dr. Juhász Attila); 2. Bodonczi Emese – Nagy Lajos Gimnázium, Szombathely (felkészítő tanára: Nagy Attila); 3. Palotai Kóbor Zalán – Berzsenyi Dániel Gimnázium, Celldömölk (felkészítő tanára: Horváth Sarolta) és Csutak Zsolt – Áprily Lajos Főgimnázium, Brassó (felkészítő tanára: Kiss Edith); 4. Dimény Kristóf – János Zsigmond Unitárius Kollégium, Kolozsvár (felkészítő tanára: Dénes Éva)

Képek a Galériában

XXVII. Móra Ferenc Novellaelemző és Fogalmazási Verseny

Szeretettel meghívjuk

2019. március 29-én

 

a XXVII. Móra Ferenc Novellaelemző és Fogalmazási Verseny döntőjére, melynek díszvendége Parti Nagy Lajos

 (Győr, Kodály Z. u. 20-24.)

Bővebben: XXVII. Móra Ferenc Novellaelemző és Fogalmazási Verseny

A XXVII. MÓRA-VERSENY I. FORDULÓJÁNAK EREDMÉNYEI

 

A döntő időpontja 2019. március 29. péntek, melynek részletes programját hamarosan közzé tesszük.

 

A XXVII. MÓRA-VERSENY I. FORDULÓJÁNAK EREDMÉNYEI

 

Bővebben: A XXVII. MÓRA-VERSENY I. FORDULÓJÁNAK EREDMÉNYEI

MÓRA FERENC NOVELLAELEMZŐ ÉS FOGALMAZÁSI VERSENY

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

 A Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrum Móra Ferenc Sportiskolai Általános Iskolája és Szakgimnáziuma  az ELTE SEK BTC Savaria Magyar Irodalomtudományi Tanszéke támogatásával 27. alkalommal hirdeti meg  a

 MÓRA FERENC NOVELLAELEMZŐ ÉS FOGALMAZÁSI VERSENYT

 a Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém, Vas megyei, budapesti középiskolások, valamint az erdélyi és szlovákiai magyar középiskolák tanulói számára.

 A verseny célja:

-          a tanulóknak versenylehetőség biztosítása, ahol számot adhatnak elemzési készségükről egy mai magyar novella bemutatásával és

-          alkalom teremtése, hogy kreativitásukat, szövegalkotási képességüket összemérjék.

 

Első forduló – 2018. december 10-én 14 óra

 

Bővebben: MÓRA FERENC NOVELLAELEMZŐ ÉS FOGALMAZÁSI VERSENY