Kezdőlap

Fenntarthatósági Témahét

Iskolánk idén csatlakozott a Fenntarthatósági Témahét programsorozathoz. Ennek keretében diákjaink  hétfő délelőtt kézműves foglalkozáson vettek részt, melyet Horváthné Karácsonyi Katalin és Szövérfi Éva tanár vezetésével tartottunk.  Az óra során megismerkedtek a környezettudatos és költségtudatos vásárlás lehetőségeivel. A beszélgetés alatt bemutatásra került néhány lehetőség, hogyan vásároljunk gazdaságosan és csomagolásmentesen. Ötleteket is kaptak egy reggeli összeállításához. A foglalkozás további részében bevásárló táskák, szatyrok készültek. Megismerkedtek a szabás-varrás alapvető és gyakorlatias ismereteivel. A géppel varrás újdonság volt a tanulók számára, de hamar belelendültek és egymást támogatva készítették műveiket.

A hétfői kreatív varrás folytatásaként tanulóink péntek délelőtt felavathatták szatyrokat a győri piacon.  Kísérőjük volt Horváthné Karácsonyi Katalin biológia tanárnő és Hazler Mónika védőnő. A piacra többen, tudatosan készültek és hoztak edényeket, tasakokat is. A reggeli bevásárlás bátortalanságát hamar felváltotta a vidám hangulat. A szabtatok sajttal, zöldséggel, pékáruval és gyümölccsel teltek meg. A vásárlás végén a kimérős magárus bódét is meglátogattuk, ahol többek szeme felcsillant a kimért finomságok láttán. Az aszalt gyümölcsök, magvak jelentették a séta szempontját. Sajnos nem minden esetben tudtuk elkerülni a nejlon zacskók használatát, azonban ez a tapasztalatlanságunknak is köszönhető: Többen is most jártak először a piacon. Reméljük, kedvet kaptak diákjaink a kimért áruk vásárlásához!

 

A Fenntarthatósági Témahét során elektronikai hulladékok gyűjtését hirdettük meg. A szülők és diákok lelkesen kutatták át fiókjaikat egy-egy elavult vezeték, telefontöltő, fényképezőgép után. De volt, akinek a mikrohullám sütője érezte meg, hogy most van itt a csere ideje. A udvarban gyűlt még hűtő, tévé, billentyűzet és sok más elektronikai berendezés. Igaz, első alkalommal nem sikerült egy teljes teherautót megtöltenünk, mégis elégedettséggel zártuk az egy napos gyűjtést. A telefonok külön gyűjtőládába kerültek. A Jane Goodall Intézet számára gyűjtjük a tanév végéig, hogy ezzel esőerdőket és gazdag élővilágukat védjünk meg a tarvágástól, pusztulástól.

Köszönjük a szülők támogatását a gyűjtés során!

Képek a Galériában