Határtalanul 2019

 

Mórások a Felvidéken

 A Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrum Móra Ferenc Sportiskolai Általános Iskolájának és Szakgimnáziumának 7. osztályos tanulóiként a Határtalanul pályázat keretében 2019. április 24-27. négy napos kiránduláson vettünk részt a Felvidéken, ahol mesebeli várakkal és kastélyokkal ismerkedtünk, melyeknek komoly szerepük volt Magyarország területi épségének védelmében.

Utunk első állomásaként megtekintettük a bősi vízi erőművet, nagy élmény volt közelről látni a tengernyire duzzasztott Dunát. Majd ellátogattunk a Csallóközcsütörtöki Magyar Tannyelvű Alapiskolába, ahol finom süteménnyel vártak minket. Bemutattuk a diákoknak városunkat és iskolánkat, közösen elénekeltünk két magyar népdalt. A kedves igazgatónő elkísért minket a Felvidék egyik legszebb és legrégebbi egyházi emlékéhez, a csallóközcsütörtöki Szent Jakab templomhoz. Utunk következő állomása a dévényi vár volt. Mint megtudtuk, hajdan ez a vár volt a történelmi Magyarország nyugati határvédelmének egyik főerőssége. Nem véletlenül, hiszen a Duna és Morva fölötti hatalmas sziklacsúcson magasodik. Innen gyönyörűkilátás nyílt a Dunára és a Morvára, valamint három szomszédos ország határára. Az első napon még ellátogattunk Magyarország egykori koronázóvárosába a gyönyörű Pozsonyba. Tettünk egy nagy sétát a történelmi múlt emlékeit tükröző belvárosban, megtekintettük a pozsonyi várat, a koronázó Szent Márton székesegyházat.

A második napon először a Vöröskői várhoz látogattunk el, mely a Kárpát-medence egyik legszebb, legépebben maradt és berendezett várkastélya, a gróf Pálffy családé volt a 16. század közepétől egészen 1945-ig. A kastély pompás eredeti berendezésével és szépen gondozott kertjével lenyűgözött minket. A vár mellett egy helikopteres katonai gyakorlatnak lehettünk szemtanúi. Ezután a romjaiban is megkapó Beckó várába mentünk, ahol megismerhettük Stibor vajda és a bolond Beckó történetét, majd szabadon nézelődhettünk az egykori vár romjai között. A vár a maga egyszerűségével, hangulatával nagyon megfogott minket. A következő úticélunk Trencsén volt, ahol ellátogattunk Trencsén meseszép várába, amely szinte egybe forrt a felvidéki kiskirály, Csák Máté nevével. A vár magasabban volt, mint gondoltuk, a nagy meleg ellenére megérte felmenni, hiszen a gyönyörű látvány kárpótolt minket. A lemenő nap sugarai bearanyozták az egyébként is csodaszép belvárost. A gyönyörű sétálóutca látványa még most is ott lebeg mindnyájunk szeme előtt.

A harmadik napon a Kárpát-medence legromantikusabb lovagvárába, a bajmóci várkastályba látogattunk el. Mátyás király is tartott itt egykor országgyűlést. Ez egy igazi mesebeli kastély, nemcsak kívülről meseszép, hanem belső berendezéseit, kialakítását is érintetlenül őrizte meg évszázadokon át. A vár barlangjába is lementünk, amely 12 méter mély, kristály tiszta vizével ámulatba ejtett minket. A vár mellett vásári forgatag fogadott minket. A nap hátralévő részét Selmecbányán töltöttük. Bejártuk a középkori templomból erőddé alakított Óvárat, amely udvarán megkoszorúztuk az 1848-49-es honvédemlékművet és közösen elénekeltük a Himnuszt. A csoport nagy részének sikerült felkapaszkodnia a Kálvária-hegy csúcsára, amely igencsak nagy kihívás volt a többség számára. A látvány és a tesi ötös elfeledtette velünk a fáradtságot. Itt is szereztünk barátokat. Ezután még egy kis városnézésre is maradt időnk.

Az utolsó napon utunkat Körmöcbányán folytattuk. Itt meglátogattuk a páratlan gyűjteménnyel rendelkező körmöcbányai Pénzérmék és Érmék Múzeumát, amely a történelmi Magyarország legjelentősebb pénzverdéje volt. Majd rövid sétát tettünk Körmöcbánya központjában. A következő állomás Besztercebánya volt, a Felvidék egyik legszebb bányavárosa, ahol a városfalak kiépítése Mátyás király nevéhez fűződik. Sétáltunk a gyönyörű főtéren, ahol éppen Jazz-fesztivál zajlott. A szökőkút szélén ülve mi is hallgattuk a jazz zenét. Kirándulásunk utolsó állomásaként Zólyom szép belvárosában található reneszánsz várat tekintettük meg, amely Nagy Lajos királyunk vadászkastélyaként épült.

Kísérő tanáraink Aggné Magyar Csilla, Erdős Beatrix és Botka Dóra tanárnők mindent megtettek, hogy jól érezzük magunkat. Idegenvezetőnk Cséry Kati néni sok érdekes dolgot mesélt nekünk. A buszvezetőnk Kormos Attila nagyon „jófej” volt, nagyon jól vezetett, ő a szűk utcában kanyarodás királya. Nagyon gyorsan eltelt ez a négy nap. Utunk végére a csapat remekül összekovácsolódott. Jót tettek a közös játékok, az estébe nyúló beszélgetések. Fáradtan, de élményekben gazdagon érkeztünk haza. Reméljük, lesz még alakalmunk hasonló közös utazásra. Örülünk, hogy részesei lehettünk, örök élmény marad számunkra.

Köszönjük!

Bálint Zsófia

7.b. osztályos tanuló

Képek a Galériában


https://bgazrt.hu/wp-content/uploads/2019/03/Hatartalanul_logo_2019.jpg